Esküvő

Esküvői nyitótánc tanulás videóról otthon

A YouTube tele van jobbnál jobb esküvői koreográfiával, teljesen jogosan vetődik fel az ötlet, hogy …

Ha ők le tudják táncolni, akkor kicsit több gyakorlással, de Ti is meg tudjátok csinálni otthon és már kész is van a táncotok.

Mutatok pár ilyen videót, ezek kész koreográfiák, melyekhez készült online oktatóanyag is – angol nyelven, de most arról lesz szó, hogyan tudtok ezekből a videókból táncot tanulni, az oktatóanyag megvásárlása nélkül.

A táncok szépek, rendben vannak, de olyanok táncolják le őket, akik versenytáncot tanultak. Ami nekik könnyedén megy, az otthon kettesben, csak a videóról letanulva kicsit máshogy fog kinézni, de ami ennél is fontosabb, több óra gyakorlást jelent.

 • melyik lábbal lépett?
 • hogy jön ki nekik ilyen könnyedén, én nem tudlak így megtartani
 • hogy tud ilyen gyorsan, ennyit forogni?
 • ha én így foglak meg, úgy érzem kitörik a kezem

A tánctanulás videóról a legjobb gyakorlat arra, hogy mennyire tudtok ketten – mint menyasszony és vőlegény – csapatban dolgozni. Mennyire vagytok türelmesek és kedvesek egymáshoz, mert bizony volt már olyan pár, aki összeveszett a gyakorlás alatt.

Ami a legfontosabb. Senkit nem akarok lebeszélni az online vagy az otthoni tánctanulásról

Azonban jó ha tudod, hogyan érdemes csinálni, ezért 9 pontban összegyűjtöttem az otthoni tánctanulás leghatékonyabb módját

1. Kis részekre bontsátok a koreográfiát

Bármilyen egyszerűnek tűnik a kiválasztott tánc, sokkal jobb végeredményt kaptok, ha a koreográfiát felbontjátok 15 mp-es részekre. Egy gyakorlás során, még akkor se kezdjetek bele a következő figurába, ha úgy érzitek ez már megvan, mehetünk tovább. Inkább táncoljátok le még ötször ugyanazt a részt, sokkal jobb lesz a végeredmény.

2. 45 percnél többet ne táncoljatok egyszerre

Pont annyi, mint egy óra a suliban, kicsengetnek jöhet a szünet. Talán elsőre furán hangzik, de többet ér egy héten kétszer 45 perc tánc, mint egyszer másfél óra. Ennek az oka, hogy videóról tanulni, sokkal fárasztóbb, mint egy normál tanáros óra, többször kell visszanézni. Merre forgatta, hova lépett és ha kifáradtatok már nem lesz olyan hatékony. 45 perc alatt pont meg tudtok tanulni egy 15 mp-es részletet a táncból, utána jöhet egy kis jutalom magatoknak.

3. Még ne várd, hogy egyből vezessen a táncban

A fiúk csak akkor tudják vezetni a lányt, ha a saját lépésükkel maximálisan tisztában vannak, előtte még nem tudnak rendesen vezetni. Lányként ne várd el túl korán, próbáld inkább a saját lépésed maximálisan jól csinálni. Az elején még önállóan, később úgyis vezetni fog a párod.
Tipp: a fiúk általában nem tudják mekkora erővel kell vezetni egy lányt. Ezért ezt neked kell mondanod, hogy erősebben/gyengébben/pont jó!
Jellemzően a fiúk sokkal gyengédebben fogják tánc közben a lányokat, mint kellene. Van erre egy próba. Fogjatok kezet egymással, mint egy bemutatkozásnál. Azzal az erővel kell vezetni egy fiúnak, mint amikor kezet fogtatok.

4. Töltsétek le a zenét és legyen lassított verzió is

A videós koreográfiák alatt nem a „gyári” zene szól, hanem egy vágott, rövidített verzió. Sokszor az eredeti zenére nem ugyanúgy jön ki a dallam. A YouTube zenék letölthetőek, itt egy oldal, ahol online meg tudjátok csinálni.
Tipp: az mp3-at és az mp4-et is töltsétek le, legyen rajta a telefonotokon, így bármikor vissza tudjátok nézni.
Lassítás: a gyakorlás leggyakoribb akadálya, hogy az eredeti zene túl gyors. Kell belőle egy lassított verzió, amit kétféleképpen tudtok megcsinálni.

 1. A Youtube vagy a telefonos videó lejátszón lehet a sebességet állítani. 0,75-nél minden sokkal könnyebb lesz
 2. Vannak alkalmazások, ami a zenét képes szépen -7/8/9/10%-kal torzítás nélkül lassítani. Próbáljátok ki az Audacity-t, de bármelyik másik is jó lehet

5. Lesznek olyan részek, ami sehogyan sem akar ugyanúgy sikerülni, mint a videón

Talán ez a videós tánctanulás legnehezebb része, mert a kezek állását, a lendület nagyságát csak olyan látja ezekben a videókban, akinek már van táncos tapasztalata. Általános szabály, ha egy figurával 15-20 percnél többet kell eltölteni, akkor ki kell cserélni. Próbáljatok meg egy hasonló mozdulatot, két forgás helyett csak egyet, nagy dőlés helyett egy kicsit csinálni. Nekünk tánctanároknak is nehéz úgy tanácsot adni, ha nem látjuk, hogyan fogja, merre forgatja vagy mennyire áll stabilan a pár. De az biztos, hogy az élő tánctanulásban is sokszor kell olyan figurát lecserélni, ami nem megy elsőre.

6. Kezdjetek hozzá időben, 3 hónappal az esküvő előtt

Nálunk a párok hetente egyszer jönnek 60 vagy 90 perces órára. Nektek, mint azt korábban is írtam, hetente 2×45 perc az ideális.
A tánc kicsit olyan, mint amikor befőttet tesz el valaki, amikor már minden benne van, látszólag készen van, mégis érnie kell. A táncban amikor elkészül egy koreográfia, még 60-70-80-szor kell letáncolni, hogy igazán érett legyen.
Van három olyan dolog, amit nem tudtok előre begyakorolni

 1. nem az a ruha és cipő van rajtatok gyakorláskor, mint az esküvőn lesz
 2. nem az esküvő helyszínén gyakoroltok, hanem otthon
 3. nincs közönség a próbák alatt

Ebből a cipőre és a ruhára hozok még javaslatot, de a többit csak aznap lehet hozzátenni

7. Mikor kell szép cipőben és abroncsban gyakorolni?

Csak akkor, amikor már teljesen készen vagytok az egész tánccal. A lányok sokszor kis zoknit ( babazoknit ) húznak a cipő orrára, hogy ne sérüljön ha véletlenül a fiú rálép a lány lábára.
Ha van abroncs, vagy tudtok venni egyet használtan kb. 3-4.000 Ft, akkor abban is érdemes gyakorolni.
Tipp: Ha nincs abroncs, akkor lányként egy fiúövvel köss a derekadra egy nyári paplant, súlyra méretre hasonló, mint egy ruha és neked is meglesz az érzésed, hogy teljesen más, mint farmerban, pólóban

8. Csináljatok minél több videót magatokról

Elsőre talán furcsán hangzik, mégis a legtöbb pár, csak akkor ismeri be, hogy egész jól néz ki a közös tánc, amikor videón látja magát. Ennek az oka, hogy egy „nyers” táncban, az összes olyan mozdulatot, ami még nem tökéletes rossznak érezzük, de szerencsére ez kívülről legtöbbször nem olyan szörnyű, mint ahogy gondolja az ember.
Ha lesz esküvői videótok, ezek a gyakorlások még benne is lehetnek, mint a vígjátékok végén a bakiparádé.
A videókon keresztül látjátok, ahogy a korábbi részek szépen beérnek.
Mi, tánctanárok, minden óra végén készítünk ilyen videót, mert ez a legjobb memo.

9. Türelem és sűrű gyakorlás

A tánctanulás ideje két dologtól függ:

 • a kiválasztott zene vagy zenék hosszától
 • mennyi időt tudtok a gyakorlásra szánni

Hiba akkor gyakorolni, amikor kedvünk van hozzá. Rendszeresnek kell lennie, legalább heti 2×45 percben. Nem baj, ha fáradt vagy és már késő este van. Az esküvői nyitótánc is kb. 21 órakor lesz és nem előzi meg kiadós szundítás a vacsora után. Ha nincs kedvetek egy új részt tanulni, csak táncoljátok zenére az eddig tanultakat és ígérem, meglesz a szuper végeredmény!

Videóról tanulni, egyszerű, olcsó és úgy tűnik nem is olyan lehetetlen

Ennek ellenére sok olyan pár jön hozzánk, aki már nézegette ezeket a videókat és rájött, hiába van ott az orruk előtt a teljesen kész koreográfia, mégsem tudják videóról letanulni.

Miért? Mert ez nem ilyen egyszerű

Én tudok motorozni, de hiába nézem az egykerekezős videókat, meg sem próbálom a gépet egy-kerékre tenni, mert tudom, nagy esés lenne belőle. Motoron persze sokkal több múlik, ha bukok egyet. A nappaliban legfeljebb magatokon fogtok nevetni, amikor a lány hátrahajlása közben elestek, de ugye kockázat nélkül nincs siker.

Amennyiben kell egy tánctanár, mert egyedül nem megy, írjatok itt és egyeztessünk!

 • Add meg kérlek a keresztneved
 • Írd meg itt és megkapom e-mailben!
 • Olyan címet adj meg kérlek, amit gyakran olvasol, hogy válaszolhassak...

Vidám tánctanulást és szuper gyakorlást kívánok!

NEM SZERETSZ ÍROGATNI? KATTINTS IDE ÉS BESZÉLJÜK MEG A RÉSZLETEKET

 

Igar Tibor
Akik először hallják, hogy soha senki nem táncolt, de még nem is sportolt versenyszerűen a családomban, szinte el sem hiszik.  10 év aktív versenytáncolás, közel 100 táncverseny, 6 szori táncpartner váltás után indult el a Miami Tánciskola 2000-ben Vácon. Akkor is és most is szívem-lelkem van benne, hogy itt ne csak a mozgásról szóljanak az órák, hanem mindazok a felnőttek és gyerekek akik kipróbálnak minket, egy szerető, elfogadó közösségbe kerüljenek.